

Van 25 t/m 29 september is het de week tegen pesten. Theater De Steeg speelt al 10 jaar de voorstelling ‘#onderhuids’ (theatervoorstelling over (cyber)pesten) en al 12 jaar geven we klassikaal de workshop ‘Wat doe jij?’ (Inspringtheater over (digitaal) pesten). Om de week tegen het pesten te ondersteunen, zetten we onze deuren op 5 oktober open en kun jij komen kijken.
Graag willen we deze 2 producties laten zien aan leraren van middelbare- en mbo scholen, en aan mensen die op een andere manier werkzaam zijn met jongeren. Ook kunnen we niet wachten om onze verdere plannen voor het komende schooljaar te delen en gaan we graag in gesprek met jullie over wensen en problemen wat betreft cultuur op school.
𝗗𝗲𝗻𝗸 𝗷𝗶𝗷, 𝗵𝗶𝗲𝗿 𝗺𝗼𝗲𝘁 𝗶𝗸 𝗯𝗶𝗷 𝘇𝗶𝗷𝗻? 𝗩𝗼𝗲𝗹 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝘄𝗲𝗹𝗸𝗼𝗺 𝗼𝗺 𝗮𝗮𝗻 𝘁𝗲 𝘀𝗰𝗵𝘂𝗶𝘃𝗲𝗻!
Het programma op 5 oktober is als volgt:
– Vanaf 16.00 uur inloop met koffie en thee.
– 16.30 uur met een demonstratie van de workshop ‘Wat doe jij’
– 17.00 en 18.00 uur een tafelgesprek met soep en broodjes
– 18.15 uur de voorstelling ‘#onderhuids’.
De voorstellingen spelen we aan de Bloemsingel 10 in Groningen.
Opgeven kan tot 2 oktober via de deze link

Binnenkort start CLUB BEKSTEEG bij De Steeg. Vanaf dan zet De Steeg één keer in de week haar deuren open om een plek te zijn waar jij jouw ideeën de ruimte kan geven, je stem kan laten horen en zelf theater kan maken. CLUB BEKSTEEG is de plek waar jij de maker bent en aan de wereld vertelt wat er gezegd moet worden. Wij zijn er om jou te helpen om deze ideeën vorm te geven. Voor CLUB BEKSTEEG zoeken we jongeren tussen 15 en 22 die niet bang zijn om stem te laten horen.
Doe je mee?
12 oktober trappen we CLUB BEKSTEEG af en vertellen we jullie graag wat onze plannen zijn. Lijkt je dit leuk? Je kan langskomen tussen 17.00 en 18.00 uur. Lukt dit niet, maar ben je wel heel geintreseeerd? Stuur dan even een mailtje naar publiciteit@theaterdesteeg.nl.
Meer weten over CLUB BEKSTEEG? Dat kan hier.

Bij De Steeg staan we open voor maatschappelijke onderwerpen. Waar we stil bij moeten staan, die aandacht verdienen. Keti Koti is zo’n onderwerp. Claudine Pantohplet, theatermaker, vertelt waarom theater dé manier is om dergelijke onderwerpen onder de aandacht te brengen.
‘’Er zijn grote verschillen in bijvoorbeeld wereldbeeld en levensbeschouwing’’, vertelt Claudine. ‘’Maar dat betekent natuurlijk niet dat samenwerken onmogelijk is. Ik geloof dat we elkaar niet altijd hoeven te overtuigen, maar dat we ons nieuwsgieriger mogen opstellen,’’ vervolgt ze.
Afgelopen zomer werd ze benaderd door De Steeg. Of ze een voorstelling wilde maken over Keti Koti. Vrij vertaald: keten gebroken. De viering van het einde van de slavernij. Ook een herdenkingsdag waarbij we stil staan bij de slachtoffers van deze geschiedenis. ‘’Ik was er persoonlijk niet zo zeer mee bezig, maar hoe meer ik me erin ging verdiepen, hoe belangrijker het voor me werd,’’ licht Claudine toe. Het liet haar nadenken, reflecteren. ‘’Het is niet enkel het verleden van de onderdrukten, het is het verleden van ons allemaal.’’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nodigt op 13 en 14 juni alle gemeentebestuurders uit voor een Jaarcongres vol inspiratie. Groningen is deze dagen het decor waar gemeentebestuurders uit heel Nederland elkaar kunnen ontmoeten om samen een stap naar voren te zetten.
Op 13 juni komen ze langs bij de Kunstwerf en is ook Theater De Steeg onderdeel van deze dag. We laten hen met vol trots zien wat Groningen aan cultuur te bieden heeft en hoe De Steeg daar onderdeel van uitmaakt. De jongeren die in 2022 meededen aan de Zomerschool laten een scene zien en ook wordt de trailer van onze film Barst?! getoond.

Gisteren startte de week van de mentale gezondheid. Door heel Nederland kun je deze week activiteiten bezoeken die te maken hebben met de week van de mentale gezondheid en dus ook bij ons!
Wij laten morgen (24 mei) de voorstellingen #𝗸𝗶𝗷𝗸𝗺𝗶𝗷𝗲𝗲𝗻𝘀𝗴𝗼𝗲𝗱𝗴𝗲𝗹𝘂𝗸𝘁𝘇𝗶𝗷𝗻 (16.30 uur) en #𝗶𝗸𝗴𝗲𝗻𝗶𝗲𝘁𝗺𝗲𝘀𝘂𝗳 (18.00 uur) zien aan docenten van middelbare- en hogere scholen en aan medewerkers van (zorg)instellingen die werken met jongeren. Voor ons een mooie manier om een kijkje in de keuken geven wat we doen en meer mensen een inkijkje te geven in de mentale gezondheid van jongeren. Beide voorstellingen laten namelijk zien dat er behoorlijk wat eenzaamheid onder jongeren heerst en dat het belangrijk is om dit bespreekbaar te maken.
Wil je hier nou ook nog bij zijn? Geef je dan op via deze link.

Marieke Voorzee is vanaf 1 mei de nieuwe zakelijk leider van Theater De Steeg. Zij volgt Wendy Holtkamp op die na bijna 20 jaar afscheid neemt.
Marieke Voorzee vertrekt bij Noorderpoort om haar ondernemerschap in te zetten voor De Steeg. Bij Noorderpoort was zij bij de kunstvakopleiding o.a. verantwoordelijk voor het opzetten en uitbouwen van het impresariaat.
Voorzee: “De Steeg staat als een huis. Er worden ieder jaar veel jongeren bereikt met goede voorstellingen. Voorstellingen die raken, herkenning en troost geven, nieuwe perspectieven bieden. Ik heb er erg veel zin in om samen met het team te onderzoeken hoe we nog meer jongeren kunnen bereiken en met welke organisaties we kunnen samenwerken om de stem van de jongeren nog beter te laten horen door het maken van prachtig theater.”
Voorzee wordt bij Theater De Steeg verantwoordelijk voor het zakelijk beleid en de langetermijnvisie. De Steeg ziet in haar een ondernemende zakelijk leider die bij De Steeg sturing geeft aan het groeiproces waarin de organisatie nu zit.

Bij Theater De Steeg investeren we graag in talent. De makers van nu zijn de toekomst van straks. Het hele jaar door krijgen jonge theatermakers een kijkje in de creatieve keuken. Maar het is meer dan dat: ze ontwikkelen, maken, vallen en staan op. Dit alles onder begeleiding én met een behoorlijke dosis vrijheid. In deze serie geven we deze talenten een stem en gezicht. We beginnen met Manou Fleddérus (23), die afstudeert bij De Steeg met een theaterproductie voor leerlingen van middelbare scholen.
‘’Theater verbindt mensen’’, glimlacht Manou. ‘’Het maakt onderwerpen die normaliter een taboe kunnen zijn opeens bespreekbaar.’’ Als kind was ze al gegrepen door wat er zich op de planken afspeelde. Acteren was haar passie, maar tegelijkertijd had en heeft ze ook een grote liefde in het werken met kinderen. In de jaren die daarop volgde keek ze om haar heen. Opeens wist ze het: docent theater moest het zijn. Haar passie overbrengen aan de jongere doelgroep.

Theater De Steeg speelt de voorstelling #ikgenietmesuf de aankomende weken 33 keer voor 1e en 2e hbo-klassen van de opleiding Social Work van de Hanzehogeschool. Deze voorstelling brengt het onderwerp eenzaamheid onder jongeren in beeld en maakt het bij hen bespreekbaar. Op 10 januari bezocht de eerste groep studenten de voorstelling en de laatste groep zal op 21 februari de voorstelling in Theater De Steeg bekijken. Het is de eerste keer dat Theater De Steeg zo’n groot aantal hbo-klassen over de vloer heeft. Lees meer