Nieuws

Waar zijn wij mee bezig?

Vacature: Theater De Steeg zoekt actrice voor de voorstelling 'Geh@ckt'

Voor onze voorstelling Geh@ckt zoeken we per september 2024 een nieuwe speelster. Deze voorstelling zal worden uitgevoerd op scholen in Noord-Nederland tijdens het schooljaar 2024/2025.  Geh@ckt is een voorstelling over kritisch en veilig gebruik van (social) media en het fenomeen sexting: het verzenden/ontvangen van seksueel getinte teksten, foto’s en filmpjes. Iedereen heeft een mobieltje op zak en alles wordt vastgelegd en gedeeld. De ‘normale’ momenten, maar ook de intieme.

Wil je weten wat de functie-eisen zijn en wat wij jou bieden? Lees dan hier verder. 

In gesprek met Tristan en Vera over Het Gevolg

De nieuwe voorstelling van De Steeg, getiteld Het Gevolg, speelt zich af op een school als alle anderen. Echter zorgt een experiment van een docent voor spannende situaties, waarbij leerlingen uiteindelijk tot bepaald gedrag worden aangezet. De twee jonge theatermakers Vera Wielhouwer (27) en Tristan Stäbler (23) zijn de afgelopen tijd bezig geweest deze voorstelling vorm te geven. Een voorstelling die de kijker laat nadenken en reflecteren: wat is het gevolg van bepaald gedrag?

Lees hier het interview met beide theatermakers 

𝗧𝗵𝗲𝗮𝘁𝗲𝗿 𝗗𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗲𝗴 𝗶𝘀 𝗼𝗽 𝘇𝗼𝗲𝗸 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗽𝗲𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿 

Omdat er iemand vertrekt uit ons bestuur zijn we op zoek naar een nieuwe penningmeester met financiële kennis en achtergrond en met affiniteit voor jongeren en theater. Ben jij iemand die onze directie wil inspireren bij de uitvoering van haar taken en heb jij daar precies de juiste ervaring voor? Dan zijn we wellicht op zoek naar jou!  ☺️

We zijn op zoek naar iemand die het leuk vindt om mee te denken over de toekomst van jongerentheater en de positionering van onze organisatie. Ook houden we ons bezig met de vraag hoe we nóg meer jongeren kunnen bereiken met onze voorstellingen en hoe we nóg meer ruimte en ondersteuning kunnen bieden aan jonge theater(educatie)makers.

Wij vinden het daarnaast ook belangrijk dat er ruimte is voor creativiteit, voor relativering en een vleugje humor. We geloven in de kracht en creativiteit van diversiteit. Het benutten van verschillende talenten en perspectieven maakt onze organisatie inhoudelijk sterker en verruimt onze blik op de samenleving. Daarnaast is het een pre als de kennis van de Groningse culturele sector hebt.

𝗥𝗲𝗮𝗴𝗲𝗿𝗲𝗻
Herken je je in het bovengeschetste profiel? Vind je het leuk om met ons mee te denken over (educatief) jongerentheater? Kan je ons verder helpen met je ideeën, ervaring en netwerk? 

📍Stuur dan een mail met motivatie en CV naar zakelijk@theaterdesteeg.nl. Kijk hier voor de hele vacature.

𝗠𝗮𝗮𝗸 𝗷𝗶𝗷 𝗺𝗲𝘁 𝗖𝗟𝗨𝗕 𝗕𝗘𝗞𝗦𝗧𝗘𝗘𝗚 𝗲𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿𝘀𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗴𝗿𝗼𝗲𝗽𝘀𝗱𝗿𝘂𝗸?

We kennen allemaal wel de voorlichtingen over groepsdruk op school. Niet roken en niet drinken voor je 18e, maar wat nou als je onder druk wordt gezet op andere manieren? Is het dan nog groepsdruk? En wie bepaalt dat? Theatermaker Noa Milojkovic wil er samen met jou als jongere achter komen wat groepsdruk nou precies is en hoe jij dat ervaart.

Wat is jouw verhaal? Bij CLUB BEKSTEEG maken we theater vanuit de verhalen van de jongeren zelf. Jij bepaalt wat er op het toneel te zien is en wat er gezegd wordt. Je hoeft geen ervaring te hebben met toneel (mag wel), als je maar creatieve ideeën hebt. Samen zorgen we dat er een voorstelling gemaakt wordt. We beginnen met het maken van de voorstelling op 29 februari en we spelen de voorstelling halverwege/eind juni! Doe je mee?

✨𝗣𝗿𝗮𝗸𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵✨

🟠 Meedoen aan CLUB BEKSTEEG is gratis. Weet je nu al dat je mee wilt doen? Stuur ons dan een DM, vinden we leuk! Natuurlijk kan je ook op een donderdag binnen komen lopen. 

🟡We zoeken voor CLUB BEKSTEEG jongeren tussen de 15 en 22
🟢 We repeteren elke donderdag van 17.00 tot 20.00
🔵 Je vindt ons in Theater De steeg, Bloemsingel 10 Groningen
🟣 Het is fijn als je het merendeel van deze periode kunt repeteren (elke donderdag vanaf 29 feb t/m eind juni 2024)

🔴 Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje!

De Steeg maakt nieuwe voorstelling: Het Gevolg

Vanaf april speelt de nieuwe voorstelling Het Gevolg. 

Wiens waarheid volg je? Wat is waarheid, wat is nep, welke feiten geloof je en wat doe je als je niet meer wilt volgen? Zwijg je of kom je in opstand? Allemaal vragen die centraal staan in de voorstelling Het Gevolg. In de voorstelling loopt het experiment van een ambitieuze docent flink uit de hand. Hij wil op een originele manier uitleggen hoe fascisme begint en buitensluiting ontstaat. Het spel dat hij daarvoor verzint, wordt door sommige leerlingen zo fanatiek gespeeld dat het totaal ontspoort.

Een paar jaar later proberen een paar oud-leerlingen het drama dat het experiment veroorzaakte te reconstrueren. Elke leerling heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen waarheid. Wat is er echt gebeurd? Wie geloof je? Wie volg je? De leerlingen komen terecht in een verwarrend spel vol uitsluiting, met als inzet broederschap, solidariteit en geweld. Weet iemand nog wel waar de fantasie ophoudt en het echte leven begint? In Het Gevolg stapelen leugens en geheimen zich steeds verder op.

Het Gevolg is een spannende voorstelling waar de jonge toeschouwers de hele tijd tussen verschillende waarheden heen en weer worden geslingerd. Waar de personages een beroep doen op de sympathie van de toeschouwer, door uit te leggen waarom ze hebben gedaan wat ze hebben gedaan. Wie neemt de verantwoordelijkheid? Wat zijn de consequenties en hoe draag je die?  In het gesprek na afloop van de voorstelling worden jongeren persoonlijk bevraagd hoe zij in dergelijke situaties hadden gehandeld. 

De Steeg start CLUB BEKSTEEG!

Vanaf 9 november start CLUB BEKSTEEG bij De Steeg. Vanaf dan zet De Steeg elke donderdag tussen 17.00 en 20.00 haar deuren open om een plek te zijn waar jij jouw ideeën de ruimte kan geven, je stem kan laten horen en zelf theater kan maken. CLUB BEKSTEEG is de plek waar jij de maker bent en aan de wereld vertelt wat er gezegd moet worden. Wij zijn er om jou te helpen om deze ideeën vorm te geven. Voor CLUB BEKSTEEG zoeken we jongeren tussen 15 en 22 die niet bang zijn om stem te laten horen.

Doe je mee?
Je kunt elke donderdag binnen komen lopen bij CLUB BEKSTEEG.

Meer weten over CLUB BEKSTEEG? Dat kan hier.

Claudine Pantohplet maakt voorstelling Geheel voor Keti Koti viering

Bij De Steeg staan we open voor maatschappelijke onderwerpen. Waar we stil bij moeten staan, diaandacht verdienen. Keti Koti is zo’n onderwerp. Claudine Pantohplet, theatermaker, vertelt waarom theater dé manier is om dergelijke onderwerpen onder de aandacht te brengen.

‘’Er zijn grote verschillen in bijvoorbeeld wereldbeeld en levensbeschouwing’’, vertelt Claudine. ‘’Maar dat betekent natuurlijk niet dat samenwerken onmogelijk is. Ik geloof dat we elkaar niet altijd hoeven te overtuigen, maar dat we ons nieuwsgieriger mogen opstellen,’’ vervolgt ze.

Afgelopen zomer werd ze benaderd door De Steeg. Of ze een voorstelling wilde maken over Keti Koti. Vrij vertaald: keten gebroken. De viering van het einde van de slavernij. Ook een herdenkingsdag waarbij we stil staan bij de slachtoffers van deze geschiedenis. ‘’Ik was er persoonlijk niet zo zeer mee bezig, maar hoe meer ik me erin ging verdiepen, hoe belangrijker het voor me werd,’’ licht Claudine toe. Het liet haar nadenken, reflecteren. ‘’Het is niet enkel het verleden van de onderdrukten, het is het verleden van ons allemaal.’’

Lees hier het hele interview 

Vereniging van Nederlandse Gemeenten komt bij De Steeg langs

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nodigt op 13 en 14 juni alle gemeentebestuurders uit voor een Jaarcongres vol inspiratie. Groningen is deze dagen het decor waar gemeentebestuurders uit heel Nederland elkaar kunnen ontmoeten om samen een stap naar voren te zetten.

Op 13 juni komen ze langs bij de Kunstwerf en is ook Theater De Steeg onderdeel van deze dag. We laten hen met vol trots zien wat Groningen aan cultuur te bieden heeft en hoe De Steeg daar onderdeel van uitmaakt. De jongeren die in 2022 meededen aan de Zomerschool laten een scene zien en ook wordt de trailer van onze film Barst?! getoond.

De Steeg doet mee aan de week van de mentale gezondheid.

Gisteren startte de week van de mentale gezondheid. Door heel Nederland kun je deze week activiteiten bezoeken die te maken hebben met de week van de mentale gezondheid en dus ook bij ons!

Wij laten morgen (24 mei) de voorstellingen #𝗸𝗶𝗷𝗸𝗺𝗶𝗷𝗲𝗲𝗻𝘀𝗴𝗼𝗲𝗱𝗴𝗲𝗹𝘂𝗸𝘁𝘇𝗶𝗷𝗻 (16.30 uur) en #𝗶𝗸𝗴𝗲𝗻𝗶𝗲𝘁𝗺𝗲𝘀𝘂𝗳 (18.00 uur) zien aan docenten van middelbare- en hogere scholen en aan medewerkers van (zorg)instellingen die werken met jongeren. Voor ons een mooie manier om een kijkje in de keuken geven wat we doen en meer mensen een inkijkje te geven in de mentale gezondheid van jongeren. Beide voorstellingen laten namelijk zien dat er behoorlijk wat eenzaamheid onder jongeren heerst en dat het belangrijk is om dit bespreekbaar te maken.

Wil je hier nou ook nog bij zijn? Geef je dan op via deze link.

We hebben een nieuwe zakelijk leider

Marieke Voorzee is vanaf 1 mei de nieuwe zakelijk  leider van Theater De Steeg. Zij volgt Wendy Holtkamp op die na bijna 20 jaar afscheid neemt. 

Marieke Voorzee vertrekt bij Noorderpoort om haar ondernemerschap in te zetten voor De Steeg. Bij Noorderpoort was zij bij de kunstvakopleiding o.a. verantwoordelijk voor het opzetten en uitbouwen van het impresariaat.

Voorzee: “De Steeg staat als een huis. Er worden ieder jaar veel jongeren bereikt met goede voorstellingen. Voorstellingen die raken, herkenning en troost geven, nieuwe perspectieven bieden. Ik heb er erg veel zin in om samen met het team te onderzoeken hoe we nog meer jongeren kunnen bereiken en met welke organisaties we kunnen samenwerken om de stem van de jongeren nog beter te laten horen door het maken van prachtig theater.”

Voorzee wordt bij Theater De Steeg verantwoordelijk voor het zakelijk beleid en de langetermijnvisie. De Steeg ziet in haar een ondernemende zakelijk leider die bij De Steeg sturing geeft aan het groeiproces waarin de organisatie nu zit.

Lees meer

Verbinden door middel van theater

Bij Theater De Steeg investeren we graag in talent. De makers van nu zijn de toekomst van straks. Het hele jaar door krijgen jonge theatermakers een kijkje in de creatieve keuken. Maar het is meer dan dat: ze ontwikkelen, maken, vallen en staan op. Dit alles onder begeleiding én met een behoorlijke dosis vrijheid. In deze serie geven we deze talenten een stem en gezicht. We beginnen met Manou Fleddérus (23), die afstudeert bij De Steeg met een theaterproductie voor leerlingen van middelbare scholen.

‘’Theater verbindt mensen’’, glimlacht Manou. ‘’Het maakt onderwerpen die normaliter een taboe kunnen zijn opeens bespreekbaar.’’ Als kind was ze al gegrepen door wat er zich op de planken afspeelde. Acteren was haar passie, maar tegelijkertijd had en heeft ze ook een grote liefde in het werken met kinderen. In de jaren die daarop volgde keek ze om haar heen. Opeens wist ze het: docent theater moest het zijn. Haar passie overbrengen aan de jongere doelgroep.

Lees meer 

33 klassen van de Hanzehogeschool pakken eenzaamheid aan met Theater De Steeg

Theater De Steeg speelt de voorstelling #ikgenietmesuf de aankomende weken 33 keer voor 1e en 2e hbo-klassen van de opleiding Social Work van de Hanzehogeschool. Deze voorstelling brengt het onderwerp eenzaamheid onder jongeren in beeld en maakt het bij hen bespreekbaar. Op 10 januari bezocht de eerste groep studenten de voorstelling en de laatste groep zal op 21 februari de voorstelling in Theater De Steeg bekijken. Het is de eerste keer dat Theater De Steeg zo’n groot aantal hbo-klassen over de vloer heeft.  Lees meer