Geh@ckt

Theatervoorstelling over sexting en social media

Geh@ckt is een voorstelling over kritisch en veilig gebruik van (social) media en vooral over het fenomeen sexting: het verzenden/ontvangen van seksueel getinte teksten, foto’s en filmpjes. Iedereen heeft een mobieltje op zak en alles wordt vastgelegd en gedeeld. De ‘normale’ momenten, maar ook de intieme. En jongeren zijn impulsief. Als ze een keer flink boos zijn, of niet nadenken over de consequenties, zijn ze maar één klik verwijderd van een catastrofe.

In Geh@ckt zien we de stoere, knappe Tessa. Op school is ze populair, ze heeft verkering met één van de coolste jongens en is beste vriendin met Leila. Na een ruzie zet Leila uit woede een sexy foto van Tessa op Instagram. Als de ruzie de volgende dag is bijgelegd, lukt het niet meer de foto van internet te halen. Hij is inmiddels al honderden keren gedeeld… En de gevolgen blijken veel ernstiger dan Leila kon overzien. Tessa houdt zich groot, maar ze wordt door iedereen buitengesloten en veracht. Hoe moet ze hier in hemelsnaam een eind aan maken?

De voorstelling levert veel stof op voor een discussie met en tussen de leerlingen. Over de leuke en minder leuke kanten van sexting, over het verschil tussen sexting en shame-sexting, over privacy, groepsdruk en cyberpesten.

De voorstelling Geh@ckt is gebaseerd op het scenario van de film Sex Ding (Simone van Dusseldorp). Je kan de film op deze pagina bekijken.

Bij de voorstelling hebben we een workshop ontwikkeld die docenten in de klas kunnen geven om de voorstelling voor te bereiden en na te bespreken. Klik hier om de workshop te downloaden.

Hebben leerlingen te maken met ongewenste verspreiding van intieme foto’s van henzelf via internet of social media? Download hier een stappenplan wat ze kunnen doen.

“Dankdankdankjulliewel!!!! Het was spetterend, kwam binnen, heftig!!! Leerlingen waren onder de indruk!! Fantastisch gespeeld, jee wat een talent, super!!”

docent - Simon van Hasseltschool

“De daders doen het vaak niet met opzet. Het is een beetje dommig en naïef. “Kijk mij eens, ik heb een mooie meid in bed!” - klik - sturen - klaar. De foto-delers zijn niet puur slecht.”

Simone van Dusseldorp, filmmaker - Film Sex Ding

“Het was indrukwekkend! Hoop dat er vele mensen jullie voorstellingen gaan bekijken en er samen over hebben. ”

wijkagent - Politie Groningen
 • Doelgroep
  12+
 • Groepsgrootte
  maximaal 100 leerlingen
 • Tijd
  45 minuten
 • Locatie
  aula/gymzaal/theaterzaal
 • Speelvak
  minimaal 6m breed, 9m diep, 3 m hoog (van vloer tot plafond)
 • Makers
  Scenario Simone van Dusseldorp
  Toneelbewerking en regie Karin Noeken
  Regie-advies Élénie Wagner
  Video Davey Bakker
  Spel Bas de Bruijn, Liesbeth Groenwold, Rosalie Rosing, Sarah Schierbeek
  Techniek Paul Heijkens en Jelle Bosmans
 • Techniek
  Verduistering noodzakelijk (ivm beamer en film), krachtstroom gewenst
 • Prijs

  Prijzen voor scholen 
  € 1.300 voor 1 voorstelling;
  € 2.150 voor 2 voorstellingen (op dezelfde dag en locatie)
  Prijzen zijn inclusief reiskosten (tot 100 km afstand) en lesmateriaal, exclusief btw en eventuele zaalhuur/overnachtingskosten. Reiskosten vanaf 100 km afstand (200 gereden km vice-versa): 30 cent/km
  Betaling via de CJP-cultuurkaart is mogelijk.

  Geh@ckt wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gemeente Groningen, Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen.

  Op deze voorstelling zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Download lesmateriaal Download flyer