Het Gevolg

Een theaterstuk over fascisme en buitensluiting

Vanaf april speelt de nieuwe voorstelling Het Gevolg. 

Wiens waarheid volg je? Wat is waarheid, wat is nep, welke feiten geloof je en wat doe je als je niet meer wilt volgen? Zwijg je of kom je in opstand? Allemaal vragen die centraal staan in de voorstelling Het Gevolg. In de voorstelling loopt het experiment van een ambitieuze docent flink uit de hand. Hij wil op een originele manier uitleggen hoe fascisme en buitensluiting ontstond in de 2e wereld oorlog en hoe dit opnieuw zou kunnen plaatsvinden. Het spel dat hij daarvoor verzint, wordt door sommige leerlingen zo fanatiek gespeeld dat het totaal ontspoort.

Een paar jaar later proberen een paar oud-leerlingen het drama dat het experiment veroorzaakte te reconstrueren. Elke leerling heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen waarheid. Wat is er echt gebeurd? Wie geloof je? Wie volg je? De leerlingen komen terecht in een verwarrend spel vol uitsluiting, met als inzet broederschap, solidariteit en geweld. Weet iemand nog wel waar de fantasie ophoudt en het echte leven begint? In Het Gevolg stapelen leugens en geheimen zich steeds verder op.

Het Gevolg is een spannende voorstelling waar de jonge toeschouwers de hele tijd tussen verschillende waarheden heen en weer worden geslingerd. Waar de personages een beroep doen op de sympathie van de toeschouwer, door uit te leggen waarom ze hebben gedaan wat ze hebben gedaan. Wie neemt de verantwoordelijkheid? Wat zijn de consequenties en hoe draag je die?  In het gesprek na afloop van de voorstelling worden jongeren persoonlijk bevraagd hoe zij in dergelijke situaties hadden gehandeld. 

Het Gevolg is geïnspireerd op Het Experiment van HNTjong en de Duitse hitfilm Die Welle.