Manou aan het woord

Verbinden door middel van theater

Bij Theater De Steeg investeren we graag in talent. De makers van nu zijn de toekomst van straks. Het hele jaar door krijgen jonge theatermakers een kijkje in de creatieve keuken. Maar het is meer dan dat: ze ontwikkelen, maken, vallen en staan op. Dit alles onder begeleiding én met een behoorlijke dosis vrijheid. In deze serie geven we deze talenten een stem en gezicht. We beginnen met Manou Fleddérus (23), die afstudeert bij De Steeg met een theaterproductie voor leerlingen van middelbare scholen.

‘’Theater verbindt mensen’’, glimlacht Manou. ‘’Het maakt onderwerpen die normaliter een taboe kunnen zijn opeens bespreekbaar.’’ Als kind was ze al gegrepen door wat er zich op de planken afspeelde. Acteren was haar passie, maar tegelijkertijd had en heeft ze ook een grote liefde in het werken met kinderen. In de jaren die daarop volgde keek ze om haar heen. Opeens wist ze het: docent theater moest het zijn. Haar passie overbrengen aan de jongere doelgroep.

Toen ze via via hoorde van Theater De Steeg wist ze dan ook gelijk dat dit de plek is om zich verder te ontplooien. Hier ondersteunen ze jonge theatermakers in het ontwikkelen van stukken die ertoe doen. Stukken die midden in de maatschappij staan en gaan over onderwerpen waar we allemaal te maken hebben. ‘’Wat De Steeg kenmerkt is de vrijheid. Mijn begeleider Karin zei: ga maar maken. Een beetje spannend, maar wel de juiste manier.’’ Wat volgden waren inspirerende lessen, dingen uitproberen en uiteindelijk het vinden van de juiste weg.

Dat het af en toe vallen en opstaan was, vinden ze bij De Steeg niet erg. Ontdekken en spelen, daar gaat het om. Leren en overbrengen. Maar dit educatieve theater was nieuw voor Manou. ‘’Toch greep het me direct. De verbeelding van het theater krijgt vorm. Zodra mijn leerlingen in een rol kunnen kruipen kunnen ze deze gedachtegangen ook inzetten in het dagelijks leven’’, vervolgt ze.

De thema’s van De Steeg en die van Manou kennen gelijkenissen. Maatschappelijke onderwerpen waar de jeugd van vandaag de dag mee te maken heeft. De theaterproductie van Manou richt zich op eenzaamheid onder jongeren. Bij velen bekend, bij weinig besproken. En daar is het theater voor. En het stopt niet als de voorstelling voorbij is. Sterker nog. ‘’Het nagesprek met het publiek en de acteurs is zó waardevol’’, vertelt Manou. Hierin wordt de voorstelling besproken en dieper ingegaan op het desbetreffende onderwerp. ‘’Het is veel meer dan: wat vond je ervan?’’ Nu ontstaat namelijk de connectie, het onderlinge begrip. ‘’er moet herkenning zijn voordat men dichter tot elkaar kan komen. In elkaars schoenen kan staan. De verbeelding van het theater is daar zo’n ontzettend goed middel voor.’’

Zogezegd zit Manou bij De Steeg op de juiste plek. De plek waar voor haar alles op haar plek viel. In de mix van vrijheid, betrokkenheid en het aansnijden van maatschappelijke thema’s vinden ze elkaar. En helpen ze elkaar verder. In het ontwikkelen van theater van belang. Zowel voor de maker, acteurs en het publiek. Want theater raakt ons allemaal. ‘’Het zorgt voor verbinding, samenhang. Het laat je anders naar de wereld kijken.’’