Zomerschool 2024

Ook dit jaar organiseren Theater De Steeg en MartiniPlaza Groningen weer een Zomerschool voor jongeren van 12-20 jaar. 

De laatste week van de zomervakantie (26 augustus t/m 31 augustus) staat weer helemaal in het teken van episch theater, muziektheater, performance, dans en film.

Tijdens de Zomerschool volg je van maandag tot en met vrijdag elke dag workshops van enthousiaste en ervaren professionele theatermakers, performers, zangeressen en filmmakers. Samen werk je toe naar korte scènes en performances, die je op vrijdag en zaterdag een aantal keer presenteert aan het publiek. Dit doe je op allerlei bijzondere plekken door heel MartiniPlaza. Ervaring is niet nodig, maar mag natuurlijk wel.

De kosten voor de zomerschool zijn € 155. Inschrijvingen kunnen via deze link.
Je kan kiezen uit de onderstaande groepen

 

Episch Theater
Voor: 12 t/m 14 jaar
Door: Vera Wielhouwer

Hooi! Mijn naam is Vera en komende zomer ben ik voor de derde keer maker bij de zomerschool. Ik geef theaterles, speel zelf in voorstellingen en maak theater. Zo heb ik de afgelopen maanden een nieuwe voorstelling gemaakt voor Theater de Steeg samen met Tristan Stäbler (mede maker bij de zomerschool, wellicht ken je ons van de afgelopen jaren toen stonden we samen voor de groep). 

Bij Theater De Steeg werken we met Episch Theater en ik wil jullie daar heel graag kennis mee laten maken. Episch theater is een theaterstijl waarbij je als toneelspeler contact maakt met het publiek en met jouw spel het publiek aan het denken zet. Gedurende de week maken we een presentatie vanuit jullie meningen, interesses en talenten!

Performance
Voor: 15 t/m 20 jaar
Door: Tristan Stäbler 

Hey! Mijn naam is Tristan en komende zomer ben ik voor de vierde keer maker bij de zomerschool. Ik ben na de zomer een kersverse afgestudeerde theatermaker en theaterdocent. Ik speel, geef theaterlessen en regisseer. In de afgelopen maanden heb ik een nieuwe voorstelling gemaakt voor Theater de Steeg samen met Vera Wielhouwer (mede maker bij de zomerschool, wellicht ken je ons van de afgelopen jaren toen stonden we samen voor de groep). 

Dit jaar kan je je bij mij inschrijven voor Performance, waar jij als performer en maker centraal staat. We werken vanuit jouw eigen bronnen, materiaal en inspiraties. Gedurende de week maken we samen een presentatie die we ergens binnen de muren van Martiniplaza spelen. Zie jullie daar!

Muziektheater
Voor: 15 t/m 20 jaar
Door: Els Vegter & Paulus de Wit

Els: Hoi! Dit is Els Vegter en zij is theatermaker, actrice, muzikant en docent. Ze studeerde af aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. In haar voorstellingen zijn theater en muziek altijd nauw met elkaar verweven. Ook hebben ze vaak een donker, spannend randje. Afgelopen jaar verscheen haar debuut single ‘In de Ruis’ en speelde ze de hoofdrol in de muziektheater voorstelling ‘Timmertje’. Momenteel repeteert ze voor haar theaterconcert ROCKSTER, die vanaf mei gaat spelen. Eind dit jaar verschijnt haar EP, met muziek uit het concert. Naast haar eigen werk geeft Els gastlessen op de Acteursopleiding van het Noorderpoort en bij Vrijdag.

Over de Zomerschool:
“Ik hou van snelkookpan projecten, in één week tijd iets met elkaar maken. Daarom heb ik zin om aan de slag te gaan bij de Zomerschool. Speel je al toneel, maak je muziek of schrijf je teksten en wil je dit leren samenbrengen? Ook als je geen instrument bespeelt, maar gewoon niet kan kiezen tussen theater én muziek, ben je op het goede adres. We gaan werken vanuit eigen bronnen dus er is veel ruimte voor eigen inbreng. Samen met nog een professioneel muzikant gaan we aan de slag om ons materiaal tot een groot muzikaal en theatraal geheel te maken. Tot in de zomer!”

Paulus: Hoi hoi! Ik ben Paulus, marimbaïst, programmeur & producent, oftewel, maker. Mijn missie: de marimba (zo’n tingelding 😉 in de popcultuur zetten! 

Hier ben ik mee bezig tijdens mijn afstuderen aan de Academie voor Popcultuur. Tijdens de zomerschool gaan Els en ik muziektheater maken! Els en ik trekken onze studio’s leeg en nemen alle instrumenten mee die we kunnen vinden 🙂 Ik zie erg uit naar de zomerschool! Tot dan! 

Film
Voor: 12 t/m 20 jaar
Door: Sander Roux

Mijn naam is Sander Roux en ik maak films als camerapersoon en als producent. Daarnaast coördineer ik de Filmschool in Groningen, de Noordelijke vooropleiding voor jongeren met een passie voor film. Ik maak graag genre-films, denk hierbij aan: western, horror, sciencefiction etc. Daarnaast ben ik ook heel nieuwsgierig naar hoe andere mensen het leven ervaren. Die inzichten verwerk ik dan ook in de films die ik maak. Dat levert films op die spannend zijn om naar te kijken en iets vertellen over hoe het leven in elkaar zit.

Met de Zomerschool maak ik elk jaar weer een mockumentary. Dat is een soort verzonnen documentaire met een komisch sausje. In de afgelopen jaren hebben we verhalen verfilmd rondom een bruiloft, een begrafenis en een clubje goden die er een puinhoop van maken. Het is de bedoeling dat jullie weer een nieuw verhaal verzinnen en dat we die met z’n allen van idee tot film gaan uitwerken. Films maken is een teamsport, voor en achter de camera: misschien ga je wel acteren, of doe je de regie, schrijf je het script of doe je de kostuums. Alles mag en kan! Aan het eind van de week hebben we een echte (korte) film die we in première laten gaan tijdens de presentaties van de Zomerschool.

Muziektheater
Voor: 12 t/m 14 jaar
Door: Zahra Lfil

Zahra Lfil is actrice en theatermaker. Ze is geboren in Winschoten en voor haar droom naar Amsterdam verhuisd om te studeren aan de Frank Sanders Academie voor musicaltheater. Na haar opleiding heeft ze gespeeld in verschillende musicals, series, films en (muziek)theaterstukken. Momenteel is ze door heel Nederland te zien in de muziektheatervoorstelling “Het Mooiste Blauw” van Studio Figur. 

Voor Zahra is muziektheater de meest veelzijdige vorm van theater. Bij muziektheater kunnen namelijk muziek, zang, dans en acteren samenkomen zonder dat er duidelijke regels zijn zoals bij musical. Hierdoor is er heel veel vrijheid in wat je kan creëren.  

Tijdens de Zomerschool maakt Zahra muziektheater met het door jullie gekozen thema. Ze kijkt er naar uit om met jullie aan de slag te gaan! 

Dans
Voor: 12 t/m 20 jaar
Door: Danytha Postma 

De 25 jarige Danytha Postma is een creatieve duizendpoot! Ze is danser, dansdocent, muzikant, schrijver, maker en artiest. 

Ik geef al meer dan 10 jaar dansles in verschillende club en Urbanstijlen, maar beweeg het meeste in Hiphop mixed met Popping. Ik heb zowel ervaring in theater als in wedstrijddansen op WK niveau. Ik hou van creëren en maken en ben enorm benieuwd wat ik samen met jullie voor iets sicks kan maken!! Ik ben zelf graag authentiek in mijn kunst en hoop met jullie ook iets origineels te kunnen creëren!”