Issy & Sophius

Twee Joodse jongens in WOII

Issy en Sophius is een theatervoorstelling over twee Joodse jongens: Israël en Sophius de Vries. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog woonden ze met hun familie in Winsum (Groningen).  In de winter van 1942-1943 overlijden ze in Auschwitz: Israël 16 jaar oud, Sophius één dag voor zijn 15e verjaardag. Hun verhaal staat symbool voor het lot van duizenden Joodse kinderen in WOII. En het laat zien hoe kwetsbaar vrijheid is.

Issy en Sophius zijn twee gewone jongens, die voetballen, kattenkwaad uithalen, verliefd worden. Als de oorlog begint lijkt er eerst niet zo veel te veranderen. Maar gaandeweg merken ze dat ze in plaats van gewone jongens vooral Joodse jongens worden. Het wordt steeds moeilijker om ‘gewoon’ te zijn en steeds onaangenamer om Joods te zijn. Moeten ze onderduiken? Moeten ze vrijwillig op de trein stappen naar Polen? En waarom overkomt hen dit? Wat hebben zij verkeerd gedaan?

Scholen die deze voorstelling boeken ontvangen het bijbehorende lesmateriaal, met daarin achtergrondinformatie, discussievragen en diverse opdrachten.

Issy en Sophius wordt gespeeld in de periode 6 april t/m 17 mei 2023.

“Ik kan alleen maar in superlatieven reageren. Het spel, de acteurs, het decor, de regie, de luchtigheid en de zwaarte zo mooi in balans, ik vond het fantastisch. Je kent het verhaal van WOII door en door en toch komt het opeens weer echt binnen.”

docent - De Piramiden (Winsum)

“Boeiend van begin tot eind, de leerlingen waren muisstil.”

docent - Dollard College, Pekela

“Bedankt voor deze geweldige voorstelling. Een heftig verhaal, door jullie op een snelle, afwisselende en zelfs gepast humoristische manier gebracht.”

docent - Leon van Gelder (Groningen)

“Wat een knap geschreven stuk, levensecht, ongekunstelde dialogen, hoog onopvallend informatief gehalte, actueel, invoelbaar, met gedoseerde humor. En ook goed gespeeld. Stuk voor stuk zeer geloofwaardig.”

bezoeker - Kamp Westerbork

“Met prikkende ogen de zaal verlaten.”

bezoeker - Kamp Westerbork

“Hulde en dank! De Simon van Hasseltschool is groots fan van jullie! Wat een indrukwekkende voorstelling, heel erg bedankt!!!”

docent - Simon van Hasseltschool
Issy en Sophius
 • Doelgroep
  12+
 • Groepsgrootte
  Maximaal 100 leerlingen
 • Tijd
  60 minuten
 • Locatie
  aula/gymzaal/theaterzaal
 • Speelvak
  minimaal 6m breed, 5 m diep en 3 m hoog (van vloer tot plafond)
 • Makers
  Regie Karin Noeken, Rozan Vergeer
  Script Nico van der Wijk
  Vormgeving Louise Caspers
  Kostuums Hadewych ten Berge
  Techniek Jelle Bosmans, Paul Heijkens
  Acteurs Jorrit Boonstra, Bas de Bruijn, Hannah de Vries, Sarah Schierbeek, Sanne de Heer, Damian Emans, Sarah Kruizenga, Savannah Rosema, Jade Frieling
 • Techniek
  Verduistering noodzakelijk, krachtstroom gewenst
 • Prijs

  Prijzen voor scholen 
  € 1.150 voor 1 voorstelling;
  € 1.900 voor 2 voorstellingen (op dezelfde dag en locatie)
  Prijzen zijn inclusief reiskosten en lesmateriaal, exclusief btw en eventuele zaalhuur/overnachtingskosten.
  Betaling via de CJP-cultuurkaart is mogelijk.

Download lesmateriaal