Issy & Sophius

Twee Joodse jongens in WOII

Issy en Sophius was een theatervoorstelling over twee Joodse jongens: Israël en Sophius de Vries. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog woonden ze met hun familie in Winsum (Groningen).  In de winter van 1942-1943 overlijden ze in Auschwitz: Israël 16 jaar oud, Sophius één dag voor zijn 15e verjaardag. Hun verhaal staat symbool voor het lot van duizenden Joodse kinderen in WOII.

Issy en Sophius werd in de periode 2012-2019 maar liefst 235 keer gespeeld, voor in totaal ongeveer 23.500 leerlingen.

  • Regie: Karin Noeken
  • Script: Nico van der Wijk
  • Vormgeving: Louise Caspers
  • Kostuums: Hadewych  ten Berge
  • Techniek: Paul Heijkens
  • Acteurs (in wisselende samenstelling): Joshua van Aken, Charlotte Berghuis, Jorrit Boonstra, Sanne Bouma, Bas de Bruijn, Beppie Gerritsen, Liesbeth Groenwold, Bas van der Heide, Daniek Hekkema, Michael Kailola, Nick Kamerling, Vera Kamp, Steven van der Meer, Chaya Pattiapon, Inge Peters, Dorinde Ploeger, Rianne Roek, Jitse Ruitenbeek, Sarah Schierbeek, Albert Secuur, Celine Veenstra, Rozan Vergeer, Yordi van der Werf, Amber Woldhek, Suuz van Wijk

“Ik kan alleen maar in superlatieven reageren. Het spel, de acteurs, het decor, de regie, de luchtigheid en de zwaarte zo mooi in balans, ik vond het fantastisch. Je kent het verhaal van WOII door en door en toch komt het opeens weer echt binnen.”

docent - De Piramiden (Winsum)

“Bedankt voor deze geweldige voorstelling. Een heftig verhaal, door jullie op een snelle, afwisselende en zelfs gepast humoristische manier gebracht.”

docent - Leon van Gelder (Groningen)

“Wat een knap geschreven stuk, levensecht, ongekunstelde dialogen, hoog onopvallend informatief gehalte, actueel, invoelbaar, met gedoseerde humor. En ook goed gespeeld. Stuk voor stuk zeer geloofwaardig.”

bezoeker - Kamp Westerbork

“Met prikkende ogen de zaal verlaten.”

bezoeker - Kamp Westerbork

“Hulde en dank! De Simon van Hasseltschool is groots fan van jullie! Wat een indrukwekkende voorstelling, heel erg bedankt!!!”

docent - Simon van Hasseltschool
Issy en Sophius