Gespot

CSG Selion en Leon van Gelder maken samen een theatervoorstelling

Gespot was een samenwerking tussen De Steeg en twee Groninger scholen: CSG Selion en Leon van Gelder. Doel was om VMBO-leerlingen actief in aanraking te brengen met podiumkunsten en cultuureducatie steviger te verankeren in het curriculum van de scholen. Dat deden we drie jaar lang door het geven van theater- en danslessen op school en door samen met leerlingen een eigen theatervoorstelling te maken. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Gespot

Het project Gespot (2017-2020) had als doel om leerlingen in het VMBO actief aan de slag te laten gaan met podiumkunsten. Daarvoor werkte De Steeg samen met de Groninger scholen Leon van Gelder en CSG Selion. Allereerst kwamen wij op school om de leerlingen theater- en danslessen te geven en namen we ze mee op een theatrale rondleiding door de Stadsschouwburg. Vervolgens kregen de leerlingen de mogelijkheid om samen met onze theatermakers een echte voorstelling te maken. Daarvoor kregen ze van ons 10 weken lang een middag per week theaterles en werkten ze in de mei-/herfstvakantie een week lang met regisseurs, choreografen, vormgevers en technici aan hun eigen theatervoorstelling. En aan het einde van de week was het dan zo ver en speelden ze hun eigen voorstelling in Martiniplaza Groningen, voor familie, vrienden en klasgenoten.

Het centrale thema was telkens ‘vrijheid’. We legden de link naar de Tweede Wereldoorlog, maar keken ook naar wat vrijheid betekent voor jongeren van nu. Zeker het afgelopen jaar, waarin we door corona een groot deel van onze vrijheden kwijtraakten, was dit bijzonder actueel.

Fonds voor Cultuurparticipatie