Aniek Hoekstra vertelt over haar makerschap bij De Steeg

Bij Theater De Steeg investeren we graag in jonge mensen. Djongeren van nu zijn de toekomst van straks. Het hele jaar door kunnen deze jongeren een kijkje in de creatieve keuken krijgen door naar voorstellingen te gaan of mee te doen aan projecten zoals de Zomerschool of Beat the Bubble. Maar bij De Steeg is er ook een plek om als jongere zelf je makerschap te ontdekken. Te ontwikkelen, maken, valleen weer op te staan. Dit alles onder begeleiding én meeen behoorlijke dosis vrijheid. Vandaag geven we een van deze jonge makers een steen gezicht. We spreken met Aniek Hoekstra (16), die eerder meedeed aan de Zomerschool, aan Beat the Bubble en die nu zelf aan het maken is bij De Steeg. 

‘’Door middel van theater kun je verhalen overbrengen’’, vertelt Aniek. Als kind speelde ze al in Sinterklaassprookjes die haar tante maakte. Haar enthousiasme voor het vak groeide toen ze meedeed aan de eindmusical van groep 8. In de jaren die volgden bleef het haar prikkelen. Toen ze via Facebook een oproep zag voor de Zomerschool van De Steeg, twijfelde ze een beetje om zich in te schrijven. Ze vond het spannend. ‘’Maar toen ik hier kwam, voelde ik me gelijk thuis’’, zegt ze met een glimlach.

Haar interesse ligt grotendeels bij educatief theater, een kunstvorm waar De Steeg veel op in zet. Verhalen overbrengen en tegelijkertijd de kijker iets leren, bijbrengen. ‘’Je kan mensen laten nadenken over zaken die niet altijd zo worden uitgesproken’’, legt Aniek uit. Een voorbeeld hiervan is mentale gezondheid. Een onderwerp waar vaak een taboe op rust. ‘’En dat is jammer, want het is zo belangrijk om hierover te praten. Theater is het ideale middel om dit alsnog over te brengen.’’

Aniek is een van de jongeren die nu wekelijks aan het maken is bij De steeg en daar is zij helemaal op haar plek. Hier kan ze kwetsbaar zijn, maar ook krachtig. Ook als jonge theatermaker. ‘’In het dagelijks leven word ik nog wel eens als schattig gezien, maar De Steeg word ik serieus genomen. Ik mag mijn stem laten horen, met ideeën komen. Hier word ik gezien’’, zegt ze trots. Daar draait het dan ook om bij De Steeg: jonge theatermakers de vrijheid geven om het vak uit te proberen. Ontwikkelen, maken. Vallen, opstaan en weer doorgaan.

Als Aniek klaar is met haar middelbare school, wil ze verder met theater. Wellicht als docent. Verhalen én kennis overbrengen. En als het even kan, loopt ze graag stage bij De Steeg. Een plek die voor haar een springplank is. Een plek om verder te groeien, meer te ontdekken. Een plek waar meer jongeren eens naartoe zouden moeten gaan. ‘’Als je van theater houdt, moet je bij De Steeg wezen. Probeer het gewoon. Je kunt beter spijt hebben van iets wat je wel hebt gedaan, dan van iets wat je niet hebt gedaan. Alhoewel ik zeker weet dat ook jij hier je draai gaat vinden.’’